warsztaty odchudzania
Super User
Odsłony: 34

DefinicjeKwasy tłuszczowe (Fatty Acids, FA) to jednokarboksylowe związki alifa-tyczne różniące się między sobą długością łańcucha węglowego i ilością niena-syconych (podwójnych) wiązań występujących pomiędzy atomami węgla. W zależności od pozycji pierwszego podwójnego wiązania, licząc od węgla terminalnej grupy metylowej (-CH3), który nazywa się węglem omega, roz-różnia się kwasy tłuszczowe należące do rodzin omega-3 (n-3), omega-6 (n-6) oraz omega-9 (n-9). Do najważniejszych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłusz-czowych omega-3 (Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids, LC-PUFA n-3) należy niewątpliwie kwas α-linolenowy (ALA, C18:3 n-3) i kwas dokozahek-saenowy (DHA, C22:6 n-3). ALA jest to 18-węglowy związek z 3 podwójnymi wiązaniami, który jest prekursorem kwasów należących do rodziny ome-ga-3. DHA posiada łańcuch węglowy zbudowany z 22 atomów węgla z 6 nie- nasyconymi wiązaniami.Ze względu na brak w organizmie człowieka układów enzymatycznych zdolnych do wprowadzania wiązań podwójnych w pozycji n-3 i n-6 łańcucha węglowego kwasy, α-linolenowy i linolowy (LA, 18:2 n-6) nie mogą być synte-tyzowane de novo, a ich jedynym źródłem jest dieta. Z tego powodu obydwa ww. kwasy, będące prekursorami rodzin odpowiednio n-3 i n-6, określane są jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) (1)

Kategoria: